Haberlere 29 Ekim 2026'da yansıyan kararda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi önemli bir ayrım yaptı: İşverenin nakil kararının "iptali" ile "hukuka aykırı olduğunun tespiti" aynı şey değildir.
Olay kısaca şöyle: Bir çalışan önce yaklaşık 400 km, sonra 600 km uzağa nakledildi, ücreti de düştü. İş mahkemesine başvurup işe iadesini sağladı. Üç ay sonra İK aynı çalışanı bu kez başka bir şehirdeki işletmeye gönderdi. Çalışan ikinci kez dava açtı. Bölge Adliye Mahkemesi, İş Kanunu'nda yönetim hakkına dayanan nakil kararının iptali için bir dava türü öngörülmediği gerekçesiyle davayı reddetti. Yargıtay ise bu yaklaşımı bozdu: Çalışanın hukuki yararı varsa, nakil iptal edilemese bile naklin hukuka aykırı olduğu tespit edilebilir; mahkemenin bunu incelemesi gerekirdi.
Bu karar İK için ne anlama geliyor?
- 4857 sayılı Kanun'un 22. maddesine göre işyeri ya da şehir değişikliği gibi esaslı değişiklikler, sözleşmede açık ve geçerli bir nakil hükmü yoksa işçinin yazılı onayı olmadan bağlayıcı değildir. Onay vermeyen çalışan için işverenin seçeneği, değişikliği gerekçeli bildirip geçerli nedenle fesih yoluna gitmektir.
- Sözleşmede nakil hükmü olsa bile, bu hak dürüstlük kuralına uygun kullanılmalıdır. Peş peşe ve cezalandırma görüntüsü veren nakiller ("sürgün") yönetim hakkının kötüye kullanılması sayılabilir.
- Hukuka aykırılığın tespit edilmesi, çalışanın ileride haklı nedenle fesih, kıdem tazminatı ve tazminat taleplerinde güçlü bir dayanak olur.
Uygulama önerileri:
- Naklin somut ve belgelenmiş işletmesel gerekçesini (yeni tesis, kadro ihtiyacı, proje) yazıya dökün; performans sorunu için nakil yerine performans sürecini işletin.
- Ücret, yan haklar ve yol/konaklama giderlerinin korunacağını açıkça belirtin.
- Çalışanın aile ve sağlık durumunu sorun; makul alternatifleri değerlendirdiğinizi kayıt altına alın.
- İşe iade kararından kısa süre sonra aynı çalışana yeni bir nakil yapmayın; bu, kötü niyet karinesi gibi okunabilir.
Kaynak (haber): Yargıtay'dan işçiyi sevindiren emsal karar: görev yeri değişen işçi – A Haber, 29.10.2026
Not: Bu değerlendirme habere yansıyan karar özetine dayanır; esas/karar numarası haberde yer almadığı için karar metnini görmeden somut uyuşmazlıkta işlem yapmadan önce bir iş hukuku uzmanına danışmanızı öneririm.