İçeriğe geç
Menü

Bizi Takip Edin

Çalışanı performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarabilir miyiz?

Anonim 4 Mart 2026

#1
Çalışanı performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarabilir miyiz?
0
208 Görüntüleme
m
Merve Aybirdir Tuğrul Uzman yanıtı
İlk Soru İlk Cevap Bilgi Paylaşımcısı (Bronz) Öncü Üye
🔵 Aktif Üye
#2

Evet, performans düşüklüğü İş Kanunu'nun 18. maddesindeki "işçinin yeterliliğinden kaynaklanan geçerli neden" kapsamında fesih gerekçesi olabilir. Ama iş güvencesi kapsamındaki bir çalışanda işveren bunu somut olarak ispatlamak zorunda.

Yargıtay'ın yerleşik yaklaşımı şu noktalara bakıyor:

  • Performans kriterleri önceden belirlenmiş ve çalışana bildirilmiş mi?
  • Ölçüm objektif mi, benzer işi yapanlarla kıyaslanabilir mi?
  • Düşük performans süreklilik gösteriyor mu, kayıt altında mı?
  • Çalışana gelişim fırsatı, eğitim ya da uygun başka bir görev önerildi mi?
  • İş Kanunu'nun 19. maddesi gereği savunması alındı mı?

HRBP olarak benim önerim feshi son adım olarak görmek. Önce performans görüşmesi yapın ve yazılı geri bildirim verin. Ardından süreli bir gelişim planı hazırlayın (ör. 60–90 gün, ölçülebilir hedeflerle). Gerekirse yazılı uyarı verin ve savunma isteyin. Bu dosya hazır değilse fesih çoğu zaman geçersiz sayılıyor ve işe iade riski doğuyor.

Kaynak (haber): Performans düşüklüğü – işe iade davası – Hukuki Haber

Somut durumunuz için bir iş hukuku uzmanına danışmanızı öneririm.

Cevap yazmak için lütfen giriş yapın.

Bu konuda çözüm sunan firmalar

İş ve çalışma hukuku, KVKK

0 Firma Seçildi

En fazla 4 firma karşılaştırılabilir