Çalışanın maaşını elden versek sorun olur mu?
Kısa cevap: evet, sorun olur. Hem idari hem hukuki risk doğurur.
Ücretlerin Banka Hesabına Yatırılarak Ödenmesine Dair Yönetmelik kapsamındaki işverenler ücreti, primi, ikramiyeyi ve bu nitelikteki her türlü ödemeyi banka hesabına yatırmak zorundadır. Bankadan ödenmesi gereken ücreti elden veren işverene İş Kanunu'nun 102. maddesi uyarınca her işçi ve her ay için ayrı idari para cezası uygulanabiliyor.
İşin hukuki tarafı daha da önemli. Bordroda asgari ücret gösterilip farkın elden verildiği durumlarda, çalışan gerçek ücretini tanık, mesaj yazışması, banka hareketi gibi her türlü delille ispatlayabiliyor. Yargıtay'ın yerleşik uygulamasına göre bu iddialarda emsal ücret araştırması da yapılıyor. Sonuçta kıdem, ihbar, fazla mesai ve izin alacakları gerçek ücret üzerinden hesaplanıyor; eksik bildirilen prim için de SGK tarafında ayrıca risk doğuyor.
Sahada önerdiğim yol:
- Bütün ödemeleri (prim ve avans dahil) banka üzerinden yapın, açıklama alanını doldurun.
- Bordrodaki ücret ile ödenen ücret birebir aynı olsun.
- Geçmişte elden ödeme yapıldıysa mali müşavirinizle birlikte düzeltme planı çıkarın.
Kaynak (haber): İşçinin maaşının elden ödenmesi: hukuki dayanak, ispat yükü ve Yargıtay uygulamaları – Hukuki Haber
Somut durumunuz için bir iş hukuku uzmanına danışmanızı öneririm.
Cevap yazmak için lütfen giriş yapın.
Bu konuda çözüm sunan firmalar
İş ve çalışma hukuku, KVKK








