İçeriğe geç
Menü

Bizi Takip Edin

Organizasyon değişikliği işten çıkarma gerekçesi olabilir mi?

Anonim 4 Mart 2026

#1
Organizasyon değişikliği işten çıkarma gerekçesi olabilir mi?
0
205 Görüntüleme
A
Anıl Gemici Uzman yanıtı
İlk Cevap Öncü Üye
🔵 Aktif Üye
#2

Olabilir. İş Kanunu'nun 18. maddesindeki "işletme, işyeri veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli neden" kapsamındadır. Ama işveren bunun gerçek bir ihtiyaç olduğunu ispatlamak zorunda.

Yargıtay'ın yerleşik uygulamasında mahkeme işletmesel kararın yerindeliğini değil şu üç şeyi denetliyor:

  • Gerçeklik: Pozisyon gerçekten kaldırıldı mı, yoksa aynı işi kısa süre sonra başka biri mi yapıyor?
  • Tutarlılık: Karar uygulandı mı, fesih bu kararın zorunlu sonucu mu?
  • Keyfilik ve son çare: Çalışana başka bir pozisyon, eğitimle uyum ya da çalışma süresinde esneklik önerildi mi? Fesih son çare olarak mı kullanıldı?

İşveren ayrıca organizasyon kararını yazılı hale getirmeli (yönetim kurulu kararı, yeni organizasyon şeması), feshedilecek kişilerin seçim ölçütünü belirlemeli ve toplu işçi çıkarma eşiklerini (İş K. m.29) kontrol etmelidir.

Bir dönüşüm projesinde pozisyonu kapanan çalışanlara önce farklı departmanlara geçiş, görev genişletme ve proje bazlı roller önermiştik. Bu hem çalışan deneyimi açısından daha doğru oldu hem de olası bir davada iyi niyeti gösterdi.

Somut durumunuz için bir iş hukuku uzmanına danışmanızı öneririm.

Cevap yazmak için lütfen giriş yapın.

Bu konuda çözüm sunan firmalar

Organizasyonel gelişim ve değişim

0 Firma Seçildi

En fazla 4 firma karşılaştırılabilir