İçeriğe geç
Menü

Bizi Takip Edin

Organizasyon değişikliği yaptığımızda çalışanların görevlerini değiştirebilir miyiz?

Anonim 4 Mart 2026

#1
Organizasyon değişikliği yaptığımızda çalışanların görevlerini değiştirebilir miyiz?
0
189 Görüntüleme
m
Merve Aybirdir Tuğrul Uzman yanıtı
İlk Soru İlk Cevap Bilgi Paylaşımcısı (Bronz) Öncü Üye
🔵 Aktif Üye
#2

Değiştirebilirsiniz ama değişikliğin niteliği önemli.

İş Kanunu'nun 22. maddesine göre işveren, sözleşmeden ya da işyeri uygulamasından doğan çalışma koşullarında esaslı değişikliği ancak yazılı bildirimle yapabilir. Çalışan bildirimi 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul etmezse değişiklik onu bağlamaz. Bu durumda işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını ya da başka bir fesih nedeni olduğunu ortaya koyarak bildirim süresine uyup sözleşmeyi feshedebilir; çalışan da kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanır.

Esaslı değişiklik sayılabilecek örnekler:

  • Görevin niteliğinin belirgin şekilde değişmesi ya da statünün düşmesi
  • Ücretin veya yan hakların azalması
  • İşyeri ya da şehir değişikliği, çalışma saatlerinde önemli değişiklik

Sözleşmede işverene geniş görev değiştirme yetkisi veren genel bir madde bulunsa bile, Yargıtay bu yetkinin dürüstlük kuralına uygun ve çalışanı zor duruma düşürmeyecek şekilde kullanılmasını arıyor.

Sahada önerdiğim üç adım: değişimin nedenini anlatın, yeni görev tanımını yazılı paylaşın, her çalışanla birebir "rol netleştirme" görüşmesi yapın. İnsanlar kendilerine danışıldığını hissettiğinde direnç belirgin şekilde azalıyor.

Kaynak (haber): Çalışanlar dikkat! Ücret düşürme için onay şart – Milliyet

Somut durumunuz için bir iş hukuku uzmanına danışmanızı öneririm.

Cevap yazmak için lütfen giriş yapın.

Bu konuda çözüm sunan firmalar

Organizasyonel gelişim ve değişim

0 Firma Seçildi

En fazla 4 firma karşılaştırılabilir