İçeriğe geç
Menü

Bizi Takip Edin

Yemek kartı, servis veya yakacak yardımı kıdem tazminatına dahil edilir mi?

Anonim 4 Mart 2026

#1
Yemek kartı, servis veya yakacak yardımı kıdem tazminatına dahil edilir mi?
0
222 Görüntüleme
e
İsmail Eray Yılmaz Uzman yanıtı
İlk Cevap Bilgi Paylaşımcısı (Bronz) Öncü Üye
🔵 Aktif Üye
#2

Düzenli verilen yardımlar dahil edilir. Kıdem tazminatı "giydirilmiş ücret" üzerinden hesaplanır.

1475 sayılı Kanun'un 14. maddesine göre kıdem tazminatında çıplak ücrete ek olarak sağlanmış para ve parayla ölçülebilen sözleşmeden ve kanundan doğan menfaatler de dikkate alınır. Yargıtay'ın yerleşik uygulamasında bunlara örnekler:

  • Yemek yardımı: nakit, yemek kartı ya da ayni (işyerinde yemek) olarak verilmesi fark etmez; parasal değeri eklenir.
  • Yol yardımı: nakit verilen yol parası eklenir. İşverenin herkese ücretsiz servis sağlaması ise genellikle eklenmez.
  • Yakacak, kira, giyim yardımı gibi düzenli ödemeler: yıllık toplamın günlük karşılığı eklenir.
  • Süreklilik kazanmış prim ve ikramiyeler: son bir yıldaki toplamın günlük ortalaması eklenir.

Arızi, bir defalık ödemeler (ör. tek seferlik başarı ödülü) ise dahil edilmez.

Ücret ve yan haklar tarafında önerim: yan hak tanımını "sosyal yardım" diye değiştirmek ya da ayni vermek kıdem hesabından çıkarmaz. Yapılması gereken, bordro sisteminde her yan hakkın kıdem ve ihbar hesabına girip girmediğini baştan tanımlamak ve kıdem tavanını unutmamaktır. Kıdem tavanı her dönem yeniden belirlenir; güncel tutarı kontrol edin.

Kaynak (haber): Kıdem tazminatında giydirilmiş ücret hesabı – Habertürk

Somut durumunuz için bir iş hukuku uzmanına danışmanızı öneririm.

Cevap yazmak için lütfen giriş yapın.

Bu konuda çözüm sunan firmalar

Personel servisi ve ulaşım

0 Firma Seçildi

En fazla 4 firma karşılaştırılabilir